fredag 1 juni 2012

Gratinerade vårprimörer med getost

Mellan studentmottagningar och egna examenscermonier så hinns inte riktigt matlagning med. Dessutom blir det så mycket mat på dessa att man inte riktigt känner för att äta heller. Blir bara något lätt snack emellan. Men, när det var dags för årsdag häromdagen så var lagade jag till något extra smarrigt. 

vårprimörer, recept, getost, gratäng, grillat, sommar, sparris, rädisor

vårprimörer, recept, getost, gratäng, grillat, sommar, sparris, rädisor


vårprimörer, recept, getost, gratäng, grillat, sommar, sparris, rädisor

vårprimörer, recept, getost, gratäng, grillat, sommar, sparris, rädisor




300g färskpotatis
250g vit sparris
250g grön sparris
1 knippe rädisor

Sås
2,5 dl mellangrädde
350 g getost
salt
svartpeppar

Sås: Koka ihop grädden till 2 dl. Smula 200g av osten och vispa ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Skrubba potatisen, lägg ner den i det kokande vattnet. Sjud ca 15 minuter. Skala försiktigt den vita sparrisen med potatisskalare. Koka upp lättsaltat vatten i en vid kastrull, förväll först den vita sparrisen 5-8 minuter, ta upp med hålslev och förväll den gröna sparrisen 3-5 minuter. Ansa rädisorna och förväll dem 1 minut. Blanda grönsakerna i en gratängform och ringla över knappt hälften av såsen. Smula över resten av getosten. Sätt ugnen på grill och högsta värme. Sätt in ugnsformen med grönsaker högt upp och gratinera 5-8 minuter.